Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er i utgangspunktet et lån, der du låner penger av banken hver gang du betaler for deg, og betaler banken tilbake ved et senere tidspunkt. I stedet for at du bruker penger du har på kontoen, får du tildelt en kredittgrense, som gjør at banken betaler butikken, og du betaler banken tilbake. Kredittkort kan være til stor fordel for din økonomi, men det er viktig å bruke det på en smart og strategisk måte. Kanskje har vaskemaskinen gått i stykker, og det er en måned til neste lønnsutbetaling? Du ønsker å slå til på salg, men salget avsluttes før du har penger på konto? I slike tilfeller kan det være praktisk å ha et kredittkort til hende, slik at du får mer penger nå.

Det finnes flere fordeler med et kredittkort. I tillegg til at du får tilgang til betalingsutsettelse, er konkurransen stor blant de ulike bankene. Derfor inkluderer selskapene jevnlig fordeler som forsikringer, bonuser, drivstoffrabatt og lounge-pass. Hvis du reiser en del i jobben, eller den gamle bilen sluker drivstoff, kan det være fordeler med å få med seg rabattene som kortene kan tilby. Det er viktig å være klar over at et kredittkort også har en rekke ulemper, deriblant at de høye rentene raskt kan gjøre den samlede gjelden større. Smarte brukere betaler ned hele saldoen ved forfall, noe vi anbefaler da du får mest ut av fordelene og samtidig opprettholder en sunn kredittprofil.


Hvordan søker jeg om et kredittkort?

Hvis du ønsker å søke om et kredittkort, må du gjennom en søknadsprosess. En fordel er at slike prosesser i stor grad er automatisert, selv om det stilles strenge krav til deg som søker. Det første du behøver er å kontrollere at du tilfredsstiller kravene til kredittgiver. I første rekke må du være minst 18 år, og ha tilgang på en stabil inntektskilde. Det er dessuten viktig at du ikke har betalingsanmerkninger, forfalte inkassokrav og er disiplinert med din privatøkonomi. Det finnes egne kredittkort uten inntektskrav og kredittkort for studenter.


Kredittkortenes rentesatser

Akkurat som ved vanlige lån, opererer kredittgivere med ulike rentesatser. Ved første øyekast kan disse virke forvirrende, men likevel er det ikke så vanskelig! Flere kredittgivere gir deg en rentefri nedbetalingsperiode, noe som gjør at du ikke betaler rentekostnader hvis beløpet nedbetales innen denne fastsatte perioden er over. Den nominelle renten på et kredittkort er grunnbeløpet du betaler for å låne penger fra banken, vist som en årlig prosentsats. Hvis ditt kredittkort eksempelvis har en nominell rente på 25%, innebærer det at du betaler 25% rente på den delen av kredittgrensen du har benyttet. Har du benyttet 1000 kroner på kredittkortet, betaler du 250 kroner i rente. Den effektive renten er den faktiske kostnaden for å låne penger, og inkluderer alle avgifter. Hvis kredittkortet har en årsavgift på 200 kroner med nominell rente på 25, blir din effektive rente 28%. Det innebærer at du må betale 280 kroner totalt for hver tusenlapp du har benyttet.


Kan jeg refinansiere et kredittkort?

Det er mulig å refinansiere kredittkortgjeld, men som oftest ikke ved hjelp av et nytt kredittkort. Dette skyldes at kredittkort stort sett kun kan benyttes til varekjøp, og at du allerede har en svak kredittverdighet når kredittgrensen er utnyttet. Den beste måten å refinansiere kredittkortgjeld er å kontakte banken og forsøke å reforhandle kredittavtalen, eller å søke om et ordinært refinansieringslån som du senere benytter til å innfri hele kredittgjelden. Husk at dette oftest kan være dyrere enn å innfri gjelden litt etter litt, ettersom det tilkommer nye renter på refinansieringslånet. Likevel er disse rentene typisk lavere enn en kredittkortrente. Hvis du har en del utestående og gammel saldo på ditt kredittkort, der rentene allerede har vokst seg store, kan det være verdt å refinansiere dette med et refinansieringslån. Da kan du få en lavere rente og bedre vilkår. Dette kan du lese mer om i vår guide for refinansiering av lån.Regnes kredittgrensen som lån i Gjeldsregisteret?

Fra 2020 blir alle kredittgrenser innrapportert til Gjeldsregisteret som påløpt gjeld, uansett om den er benyttet eller ikke. Hvis du har et kredittkort med kredittgrense på 100.000, vil denne bli regnet som gjeld og påvirke din mulighet til å ta opp andre kreditter (basert på fem ganger inntekt-grensen). Dette medfører at det kan være smart å søke om en mindre kredittgrense enn du egentlig behøver, eller avslutte kredittkort som ikke er nødvendig å ha i lommeboken, for å samle alt på ett kort.

Til sist ønsker vi å minne om at det er verdt å bruke sunn fornuft når du søker om et kredittkort. Ikke ta opp mer i kredittkortgjeld enn du klarer å betale tilbake over de neste månedene. Har du et problem med lånefinansiering? Da anbefaler vi at du lukker siden, oppretter kredittsperrer i eget navn og søker profesjonell hjelp. Les vår også guide til ansvarlig lånefinansiering..