Vi samarbeider med landets største banker
og finansinstitusjoner — som alle konkurrerer om deg.

Under kan du finne noen av våre utvalgte samarbeidspartnere, som du vil få tilgang til gjennom vår tjeneste.
På akkurat samme måte som at gode håndverkere har gode verktøy, kan man med riktig forvaltning si at penger er et viktig verktøy i hverdagen. Noen ganger strekker ikke pengene til. Det finnes flere ulike måter å låne penger på, noe som avhenger helt av hva du skal bruke pengene til. Skal du forbruke pengene, eller skal du investere langsiktig? Selv om du stort sett kan få lån til hva du ønsker, avhenger hvilken lånetype du bør velge helt av bankens risikoklasse. Det finnes forskjellige banker, som tilbyr forskjellige typer lån, til forskjellige kostnader. Hva bør man egentlig velge? Hvilke krav stiller banken, og hva bør man tenke på? Les videre, så skal vi gi deg noen enkle tips.


De ulike bankene har forskjellige former for rutiner og praksiser når det kommer til utlån. Det viktigste er at bankene i hovedsak er veldig forbrukerorienterte, noe som vil si at de fokuserer på deg og dine behov. Dagens banker har åpent stort sett hele døgnet, behandler søknader relativt raskt og er innstilte på å gi deg korrekt informasjon og veiledning når du søker om finansiering. Før du søker et lån, bør du undersøke forskjellige banker, for å se hva andre mener om deres praksiser innenfor kundeveiledning, rådgivning, finansieringstyper, kredittkostnader, om de finnes å besøke fysisk, hvordan du liker merkevaren osv. Slik sikrer du at dere begge får en god start på kundeforholdet, og at du finner en bank å jobbe med som du føler samarbeider bra med deg og ikke mot deg. I listen over har vi satt opp de bankene vi samarbeider med, som vi derfor anbefaler å ta en nærmere titt på. Dette er kundevennlige og forbrukerorienterte banker som fokuserer på å gi deg den kundeservicen du fortjener, og som har deg som kunde i fokus. Det finnes også banker som fokuserer på seg selv i stedet for deg som kunde, og de bør du holde deg langt unna.


Det har blitt enklere å låne penger med årene. Likevel er det viktig å tenke mellom dette grundig på forhånd, og legge en konkret plan for tilbakebetaling, uansett om du søker forbrukslån eller investeringslån. Å ta opp et lån både kan og vil prege økonomien din i lang tid fremover, og det er derfor viktig at du føler at terskelen er lav for å ta kontakt med banken din dersom du ønsker å spørre om noe, vil refinansiere det eller behøver en betalingsfri måned. Når bankene skal låne ut penger, tenker dem først og fremst på egen risiko, og det vil derfor alltid være lettere å få innvilget et lån med sikkerhet i forhold til et lån uten sikkerhet. Det har i dag blitt betydelig enklere å søke lån enn det var for mange år siden. Hos mange banker kan man nemlig søke om lån digitalt. Du behøver ofte å oppgi hvor mye du ønsker å låne, samt dine personlige opplysninger. Dette er viktig for å vite hvem du er, og slik at kundeveilederne kan ringe deg for å fortelle mer om dine muligheter. Det er som regel det - så vil bankene innhente automatisk informasjon fra lønns og gjeldsregisteret.


Siden markedet er stort for lånefinansiering i dag, stiller det også større krav til deg som forbruker. Konkurransen på dette området har aldri vært større, og bankene konkurrerer om deg som kunde. Ved å sjekke litt rundt i sammenlikningstjenester for finansiering, kan du i teorien oppnå store besparelser på renter og andre lånekostnader. Vi anbefaler sterkt at du sjekker muligheter i ulike banker før du tar en beslutning. Derfor har vi i Pengr laget en sammenlikningstjeneste for lånefinansiering. Vi samler de beste bankene på et sted, presenterer alle tilbud med riktige vilkår, og forsøker å være så objektive som mulig, slik at du i ro og mak kan sitte i sofaen din med kaffekoppen og lese gjennom hver enkelt bank sine vilkår.


Det er helt gratis og uforpliktende å legge inn en lånesøknad, og du vil aldri få utbetalt et lån før du har fått et lånetilsagn eller lånetilbud tilsendt skriftlig. Et lånetilbud vil fortelle deg nettopp om dine muligheter for å få innvilget et lån, sammen med en fullstendig nedbetalingsplan. Nedbetalingsplanen vil også vise deg nominell rente, effektiv rente, eventuelle termingebyrer, etableringsgebyr og en total sluttsum for lånet. Oi, nå ble det mange terminologier å fokusere på! Vi kan kort oppsummert si at bankene tjener penger på at du låner penger, gjennom å legge på det vi kaller renter. Det finnes veldig få som låner ut penger gratis. En nominell rente vil være det grunnleggende utgangspunktet for å sette en rente, og alltid se lavere ut enn den effektive renten, som inneholder alle kostnader og gebyrer, og er det totale påslaget du skal betale tilbake for lånet over en viss tid. Den nominelle renten er derfor bare en veiledende rente, og du må alltid se på den effektive renten når du vurderer rentetilbudene. Flere banker presenterer kun den nominelle renten, for å så la den effektive renten være en del av den lille skriften i avtalevilkårene. Det er fy-fy. Vi anbefaler deg å lese grundig gjennom HELE lånetilbudet. Det finnes også noe som kalles renters renter. I praksis vil det si at rentene du har betalt legger seg på toppen av lånegrunnlaget og blir til et nytt rentegrunnlag, slik at rentene multipliseres opp til å reellt kunne bli høyere. Søk opp dette om du er usikker. Man kan enkelt si at renter er ventekostnaden banken tar for å vente på at pengene kommer tilbake. "Med renter" har blitt et begrep i dagligtale for å si "dette pluss litt til". For et lån er det nettopp det, "lånepengene pluss litt til". Litt til er summen av den effektive renten, som kan regnes som bankens påslag.


Hva kreves egentlig for å få utbetalt et lån? Det er ikke alle som vil få et lån innvilget, selv om de fleste vil være kvalifisert for det i utgangspunktet. Det finnes en standard mal som bankene utgår fra for å låne ut penger, men til syvende og sist vil alle lånesøknader behandles individuelt. Det som er viktig å tenke over, er at bankene tar en stor risiko ved å låne ut penger, som øker med beløp, og derfor må dem gå gjennom flere prosesser og modeller sikre seg at de faktisk får pengene tilbake, og at ikke et lån vil gå utover din personlige økonomi og skape store problemer for deg som kunde under nedbetalingstiden. Denne prosessen har heldigvis blitt digitalisert med årene, slik at den er mer effektiv i dag. Det er faktisk mangemillionærer som ikke kan få lån innvilget. Slik er det bare. Videre er det også viktig å sørge for at du faktisk forstår hva det handler om å ta opp et lån, hvilke plikter det innebærer, og at du ikke tror det å signere en låneavtale er en tryllestav for å "skape magiske penger". Det er ofte slik at når mange får inn mye penger på kontoen på en gang, så føler dem seg rike. Den fellen må du ikke gå i. Husk, når lånet eventuelt utbetales, at dette er belånte penger, og belånte penger har alltid en kostnad. Derfor bør pengene kun gå til det dem skal, og ikke noe mer. Har du penger igjen, bør du tilbakebetale dem, og be om at det ordinære lånet blir lavere. Da kan også renten synke.


Det vil alltid være en del krav som stilles for å få innvilget en lånesøknad, som vil variere fra bank til bank. De grunnleggende kravene er stort sett like, og kan for eksempel være:


Du må være myndig, det vil si 18 år. Noen banker stiller krav til at du er eldre, for eksempel 25 eller 30 år, eller at du har noe å stille sikkerhet i (for eksempel en nedbetalt bolig, leilighet, bil, campingvogn, hus, hytte). Når det gjelder sikkerhet, ønsker banken at dette ikke skal være noe som kan "synke raskt" i verdi, dvs. forbrukes (slik som en bil, når kilometerstanden øker, så vil den forbrukes og være mindre verdt, siden man ikke kan gå tilbake til en gammel kilometerstand). Selv om et hus også vil tape seg i verdi med tanke på potensiell bruksslitasje, vil ikke verdien på huset synke like raskt som en bil, som regnes som et forbruksobjekt/tapsobjekt, siden boligmarkedet holder seg nogenlunde stabilt.


Du må tjene dine egne penger og ha en fast jobb, eller vise til en jevn lønnsinntekt over tid. De fleste bankene krever at du har en fast jobb og en årlig inntekt på et minimum antall kroner hver måned. Minimum årsinntekt vil variere fra bank til bank, og det er ikke alle banker som vil kreve at du har en inntekt. Me da vil også renten øke, og det er ikke å anbefale.


Du skal helst ikke ha anmerkninger på betaling. Du skal ha en sunn privatøkonomi. Å ha betalingsanmerkninger vil gjøre at banken ikke prioriterer deg som låntager, siden det tilsier at du ikke betaler regningene dine til tiden. For banken er det viktig at pengene kommer tilbake etter avtalt nedbetalingsplan, slik at ikke gjelden din vil øke utover avtalt avtale.


Du må bo i Norge. Dette sikrer at ikke pengene blir sendt til utlandet eller benyttet på andre måter som gjør at de kan bidra til finansiering av annet enn objektet det er lånt til.


Visste du at det å ha et eget firma, som et enkeltpersonforetak, faktisk trekker ned din kredittscore? Det finnes tjenester der du gratis kan gjøre en kredittsjekk av deg selv, for å prøve din egen inntekt og vilkår mot bankenes systemer. På den måten kan du gjøre grep som forbedrer deg i bankenes system før du sender inn en søknad. Det kan øke muligheten din til å få innvilget et lån.


Å låne penger er en helt personlig sak i Norge, og du behøver ikke å fortelle noen at du har lånt penger, at du kommer til å låne penger, eller at du har benyttet et lån som finansieringsmiddel til for eksempel investeringer. Alle banker og finansinstitusjoner har full taushetsplikt, og plikter å ikke opplyse om at du har et lån til mennesker som ikke har noe med dette å gjøre.


Det er viktig at man tenker grundig gjennom årsaken til at man ønsker å låne penger. Vi oppfordrer til at bruk av kredittjenester og finansielle produkter skjer på en sunn og ansvarsfull måte. Dersom du har et problem med misbruk av kredittjenester og står i fare for å få økonomiske problemer, anbefaler vi at du lukker denne siden, oppretter dialog med dine kreditorer og oppretter kredittsperrer i eget navn så raskt som mulig. Her kan du finne Forbrukerrådets veiledning til betalingsproblemer.


Pengr.no er en objektiv sammenlikningstjeneste innen finansiering. Tjenesten drives av og med kommersielle hensyn. Visse selskaper kan utelukkes fra denne siden basert på vår kompensasjon.
Din innsendte informasjon brukes kun til å vise deg relevante tilbud og/eller kontakte deg for oppfølging, og slettes dersom tilbudet ikke er av interesse.Les våre brukervilkår.
Tredjepartsselskaper leverer affiliate markedsføring av våre tjenester for egen regning og risiko. Vi fraskriver oss ethvert ansvar for deres praksiser.
Ingen bestillinger gjort gjennom vår tjeneste håndteres direkte av oss, eller er gyldige før de er skriftlig bekreftet av respektive leverandør.

Økonomiske problemer? Ring 800GJELD (80045353)